TEKST
+100%-

Single Blog Title

This is a single blog caption

Intervistë e posaçme me Guvernatorin e Bankës së Shqipërisë – Ekonomia dhe bankat e ardhmja dhe sfidat

//
Kategori

Sistemi bankar po shënon ndryshime të mëdha. Numri i bankave pritet të ulet nga 16 në 12, pas përthithjes së Veneto nga Intesa Sanpaolo, blerjes së Bankës Kombëtare Greke nga Banka Amerikane e Investimeve, tashmë të përfunduara, përfundimit të pritshëm të blerjes së Bankës Tregtare Ndërkombëtare (malaziajne) nga Union Bank dhe likuidimit vullnetar të Bankës së Kreditit të Shqipërisë.

Dy banka të tjera kanë ndryshuar pronësinë, me Bankën Hungareze OTP që ka marrë në zotërim 100% të aksioneve të Bankës Societe Generale në Shqipëri dhe Shoqëria Balfi n sh.p.k dhe Comercijalna Banka në Maqedoni, që morën pronësinë e Bankës Tirana.

Guvernatori i Bankës së Shqipërisë, Gent Sejko, thotë në një intervistë të posaçme për “Monitor”, se këto zhvillime të rëndësishme paraqesin sfida, kanë implikime në strukturën e sistemit bankar, aspektet konkurruese të tij dhe profilin e pronësisë së bankave të reja. Por, në afat të gjatë, efektet pritet të jenë pozitive. “Shkrirjet dhe bashkimet e ndodhura ndërmjet bankave ekzistuese, ku dominojnë dukshëm bankat e grupit të mesëm, sipas mendimit tonë premtojnë një konkurrencë të shtuar në treg, përmirësim të efektivitetit të veprimtarisë bankare dhe, për pasojë, dhe rritje të cilësisë së shërbimeve dhe produkteve bankare”. Ai shton se Banka e Shqipërisë do të jetë mjaft vigjilente për të ndjekur nga afër praktikat e drejtimit të bankave “të reja” dhe, për këtë, ka ngritur kapacitetet e nevojshme, dhe ka planifikuar përmirësimin e vazhdueshëm të tyre.

Për të lexuar intervistën e plotë klikoni këtu